Informacja o zaleceniach Powiatowego Lekarza Weterynarii w Bolesławcu
INFORMACJA
Wójt Gminy Osiecznica zgodnie pismem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Bolesławcu informuje o:
ZALECENIACH DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU-CHÓW PRZYZAGRODOWY
1.Karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
2. Przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów
z dzikim ptactwem;
3. Odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
4. Przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
5. Unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
6.Zgłaszanie lekarzowi weterynarii i wójtowi zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
7. Po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
8. Używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
9. Osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane
w przemysłowych fermach drobiu.
ZALECENIACH DLA HODOWCÓW GOŁĘBI
1. Karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
2. Przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
ZALECENIACH DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU
1. Przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
2. Karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
3. Zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
4. Szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia wodą pochodzącą spoza gospodarstwa( głownie ze zbiorników wodnych i rzek);
5. Ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
6. Rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
7. Wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
8. Obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
9. Rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
10. Używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
11. Wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
12.Brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.
DODATKOWYCH ZALECENIACH GŁOWNEGO LEKARZA WETERYNRAII
1. Słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa( przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć, itp.);
2. Należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;
3. Należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);
4. Nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne),
a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;
5. Nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
6. Jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.
ZALECENIACH GŁOWNEGO LEKARZA WETERYNRAII W POSTĘPOWANIU Z ŻYWYWMI RYBAMI PRZEZNACZONYMI DO SPRZEDAŻY DETALICZNEJ
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi
w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosownie ogólnych zasad wynikających z:
a) Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o ochronie zwierząt;
b) Rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
c) Opinii naukowych;
d) Statystyki GUS.
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
1. Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej.
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniając specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
METODA- Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działania prądu elektrycznego powodującego utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a wiec również ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. W związku z tym, miejsce ogłuszania i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno byś osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych.
MIEJSCE- wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
2. Zalecenia dotyczące personelu.
a) Ukończone 18 lat;
b) Doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szklenie stanowiskowe).
W przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy przeszkolony był z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
3. Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb.
Ø Baseny- szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
Ø Woda- czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin;
Ø Zagęszczenie – maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody;
Ø Optymalna temperatura wody- 4-6 stopni C max 10 stopni C;
Ø Ryby bez widocznych uszkodzeń – ryby, które nie posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie przy przybyciu do sklepu.
4. Zalecenia dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb bez odbiorców detalicznych.
W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb bez konsumenta końcowego powinni zawierać wodę- podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji – dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
5. Zalecenia dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb po ich zakupie
w sklepie.
Zaleca się aby:
1. Czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy;
2. Opakowania indywidulane używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej spełniały wymagania podane w pkt 4.
WÓJT GMINY |